PRF - PLATELET RICH FIBRIN

Nästa generation av PRP

Vad är PRF?
PRF är injicerbart Platelet Rich Fibrin och är en andra generationens koncentrat av blodplättar och som inte använder sig av antikoaguleringsmedel och aktivator. PRF omvandlas till gel direkt efter injektion och fungerar därför som en filler.

Vad är skillnaden mellan PRP och PRF?
Både PRF och PRP prepareras från patientens eget blod. Men här upphör likheterna. PRF centrifugeras med lägre hastighet och under kortare tid så att gränserna mellan de olika lagren inte blir så tydliga. Den lägre hastigheten är mindre traumatisk för cellerna. Det innebär också att en del leukocyter och mesenkymala stamceller finns kvar i den plasma som används för behandling. Blodplättar är mycket ömtåliga och när man centrifugerar i så höga hastigheter som med PRP så kommer en del att förstöras. Fibrinet i PRF bygger etttredimensionellt nät ungefär som en byggnadsställning. Aktiverade blodplättar och stamceller fastnar i fibrinnätverket och utsöndras sedan i långsam takt i upp till 12 dagar. PRP under några timmar. PRF innehåller inga främmande ämnen som antikoaguleringsmedel eller en speciell aktivator.

PRP och PRF skördas båda från blodet. Skillnaden ligger i bearbetningen av blodet så att vissa specifika element behålls i PRF.

PRF består av ett nätverk av cytokiner, glykemiska kedjor och strukturella glykoproteiner som alla hålls samman av en långsam, naturligt polymeriserad och därmed jämnt strukturerad fibrinmatris. De synergistiska effekterna på läkningsprocessen för dessa biokemiska komponenter är välkända. Man kan tänka på PRF som en «blodbplättsgel» som kan användas som ett «helande koncentrat»

FIGUR 1
Rent fibrinnätverk

FIGUR 2 -PRP
Här ser vi cirkulerande cytokiner (röda) inte bundna till fibrinnätet, fritt flyta runt och därmed försvinna relativt snabbt.

FIGUR  3 - PRF
Fritt flytande cytokinerna (röda) som finns i PRP, och de fibrinbundna, långvariga cytokinerna (gröna). Dessutom finns det glykemiska syrakedjor (lila) som utgör en del av ett mer stabilt, längre varaktigt regenererande nätverk.

 
Är PRP helt ute?
Nej, definitivt inte. Bägge metoderna har båda sina fördelar och förespråkare. Det har publicerats massor av rapporter och det är svårt att dra några absoluta slutsatser. Sanningen är att båda metoderna har sitt berättigande. En studie visar att PRP avger tillväxtfaktorer snabbare medan PRF visar en signifikant högre nivå under lång tid av PDGT-AA, PDGF-AB, EGF och IGF-1 efter 10 dagar. Detta är en fördel. PRP visade högre nivåer av TGF och VEGF efter 10 dagar och en mera aktiv celldelning. En försiktig slutsats är att PRF är mera effektivt för att skapa volym och läka och PRP ger bättre resultat vid hudföryngring.

Kan man injicera PRF?
Ja, och det är här som magin inträffar. Man kan injicera samma områden som man behandlar med fillers. Eller använda microneedling för en super facial.

Kan man kombinera PRF med andra behandlingar?
Absolut, du kan kombinera med fillers, serum, peelingar och microbotox.

 Vad kan behandlas med PRF?
Hår, tear through, hudföryngring, ge mera volym, sår och ärr, mer brosk i lederna vid artros och vaginal hälsa och utseende. 

Plasma Lip

PRF bygger volym och håller längre än syntetiska fillers. Du injicerar totalt ca 2ml.

Du får en volym direkt men den försvinner delvis efter 2-3 veckor. Om behandlingen upprepas 2-3 gånger med 4-6 veckors mellanrum så kommer din ursprungliga volym i området av vara tillbaka på samma nivå som i 20-års åldern. Jämnt och fint utan klumpar och en sund lyster.

Detta räcker inte för alla och då efterjusterar man med en syntetisk filler. För de som gillar konceptet men som vill ha resultat direkt, så kan du blanda PRF med en filler i samma spruta.

Behandlingen kostar betydligt mindre än vanliga fillers och många tycker att det är en stor fördel att använda kroppseget material.

Tear through, under ögonen

Huden under ögonen är oftast mycket tunn och skör framförallt hos kvinnor. Fillers löser volymförlusten men inte hudkvaliteten och ger ingen lyster.

PRF löser bägge. Vi börjar därför med PRF 1 eller 2 gånger med en månads mellanrum. Därefter kan vi använda fillers för de eventuella sista korrigeringarna.

Läsvärt material:

© Copyright Servita Skin Tech