Hur används PRP?

Vanliga Användningsområden Av PRP

Trombocyter/Blodplättar släpper tillväxtfaktorer, som är ansvariga för nästan alla reparationsprocesser som förekommer i kroppen.

PRP för Estetiska behandlingar

 När PRP, blodplättar, injiceras eller påförs med microneedling, så accelererar läkningsprocessen och nytt kollagen och elastin produceras i området. Eftersom vi använder patientens eget blod för att få fram ett koncentrat av blodplättar så är metoden betydligt säkrare än andra metoder. PRP hjälper till att återskapa volym, textur och hudton och ger patienten ett föryngrat utseende. Som att vrida klockan tillbaka 10 år!

 Kosmetiska behandlingar som ofta utförs med PRP

·         Rynkor runt ögon, panna och mun.
·         Mörka ringar och försvagad hud under ögonen.
·         Reducering av porstorlek och förbättring av hudens elasticitet och hudton.
·         Pigmenteringsproblem som hyperpigmentering, fräknar etc.
·         Streckmärken
·         Sårskador
·         Stimulering av hårsäckarna vid håravfall

Behandlingarna utförs genom injektion eller med microneedling och i kombination.

LÄS MER

Ortopedi

Bloplättarna i PRP accelererar reparation och förstärker skadade vävnader helt naturligt. Genom att ta hänsyn till responsen på inflammationen hos kunden möjliggör PRP snabb läkning utan de signifikanta riskerna med operation, byte av led eller andra operativa ingrepp. PRP används som smärtlindring vid t.ex artros i höfter, knän, händer, frozen shoulder och för idrottsskador som tennisarmbåge.

 ”Jag har lidit av en diagnosticerad lindrig artros i vänster höft. Det har yttrat sig som stora svårigheter att gå i promenadtakt. Att gå över huvud taget mer än 2-300 m utan vila. Golfbil en nödvändighet för spel. Bara att ta på strumpan på vänster fot var nästan en omöjlighet. Jag fick en PRP injektion och efter 3-4 veckor en markant förbättring, 80%, och ingen smärta”

Lars Tibell, golfspelare och VD för AB Servita.

Varför PRP?

Alternativen som erbjuds inom den allmänna sjukvården är cortison eller operation. Cortison ger en tillfällig lindring men har långsiktiga komplikationer som gör att de flesta ortoper överger behandlingsformen. En höftledsoperation kostar 200 tkr, flera månaders sjukskrivning/konvalescens och inte alltid utan komplikationer.

PRP ersätter inte operation men borde vara ett förstahandsalternativ. En nyligen publicerad rapport visar att drygt 50 % av en population på 100 personer var problemfria efter 5 år! Injektionen tar mindre än 10 minuter och in det närmaste helt smärtfri.  Kuriosa: 75 % av spelarna i NFL, amerikansk fotboll, behandlas med PRP.


Behandling av håravfall

Eftersom blodplättarna innehåller viktiga tillväxthormoner är PRP-injektioner naturligtvis bra för att stimulera förlorad tillväxt i hårsäckarna. PRP injiceras i det område där håret tunnats ut, vilket tillför de näringsämnen som krävs för att håret ska fortsätta växa och ge tjockare, fylligare och friskare hårstrån. 

Behandlingarna utförs genom injektion eller med microneedling och i kombination.


En enkel lösning på ett stort tyst problem

Vaginova® är en ny icke-invasiv metod baserad på PRP, Platelet Rich Plasma, med mycket goda resultat för behandling av typiska problem hos kvinnor efter barnafödande och menopaus. 

Problem som effektivt kan behandlas med Vaginova®-metoden:
· Torra slemhinnor
· Sår, Lichen sclerosus
·Behov av uppstramning
· Smärta vid samlag
· Inkontinens
·Minskad lust och förmåga att uppnå orgasm

Vaginova® kräver ingen kirurgi och är i det närmaste fri från obehag. Vaginova® baseras på PRP, Platelet Rich Plasma, som när det används för ansiktsbehandling ofta kallas Vampyrlyft. PRP eller blodplättarna är den del i blodet som innehåller kroppens eget reparationssystem. Tänk på PRP som läkande och återuppbyggande. PRP i koncentrerad form utvinns genom att centrifugera ca 20ml av patientens blod. PRP injiceras sedan med en fin nål i behandlingsområdet.Det är inte så allvarligt som det låter. En effektiv bedövningskräm och patienten känner i det närmaste ingenting.

PRP kan kombineras med en sk. Carboxy behandling. Medicinsk koldioxid injiceras och ger en ökad tillströmning av blod/syre till området. En uppstramning av slidan, när så behövs, görs med hjälp av RF, radio frekvens. RF har används för huduppstramning i många år med mycket goda resultat.

Vaginova® är en effektiv lösning på ett stort tyst problem. Ingen kirurgi och inga läkemedel, bara en koncentration av kroppens egen läkningsförmåga och i det närmaste helt utan komplikationer och biverkningar.

Vaginova® innehåller utbildning för läkare och sjuksköterskor, apparatur och behandlingsprocedurer. En Vaginova® behandling får bara utföras av läkare och sjuksköterskor som genomgått vår utbildning. 

Vaginova® marknadsförs av AB Servita.

LÄS MER

PRP mot erektionsproblem

Erektionsproblem kan ha flera bakomliggande orsaker både psykiska och funktionella. PRP har visat sig vara en effektiv behandlingsform och utförs i USA av över 700 läkare/kliniker med mycket goda resultat under namnet P-shot.  PRP är ett alternativ för att undvika kirurgi vid behandling av Peyronis sjukdom. 

Dr Peter Lyngdorf är urolog och överläkare på sjukhuset i Gentofte, Danmark, och har studerat tekniken i England. Behandlingen genomförs oftast två gånger med 1 månads mellanrum. Resultatet kan förväntas hålla i 1 -18 månader. Injektionen av PRP utförs som regel under lokalbedövning. Behandlingen med PRP ger inga som helst biverkningar och förbättringen kan börja märkas efter ca 3 veckor. 

Dr Peter Lyngdorf håller utbildningar för AB Servita inom området.

Andra behandlingar med PRP

  • En rapport helt nyligen från USA beskrev behandling av eksem i handflatorna hos en kvinna sedan 10 år. Eftersom inget annat hjälpte provade dermatologen att injicera PRP. 8 veckor senare var patienten helt fri från eksem. Hur länge håller det eller kommer eksemet tillbaka är frågor som ännu är obesvarade men ger ändå en god indikation på vad PRP kan användas till.  Liknande rapporter finns om behandling av psoriasis patienter.
  • Man har börjat behandla torra ögon med goda resultat.
  • Veterinärmedicinen har använt PRP sedan många år för tävlingshästar och hundar med ledproblem och smärta.
© Copyright Servita Skin Tech